Ons A4 formaat papier, en iets over het hoe en wat

In een tijd, waarin bijna iedereen over een eigen printer beschikt, speelt de vraag naar papier eigenlijk nauwelijks een rol. A4 moet het zijn, 80 grams wit papier. Want dat zijn we inmiddels zo gewend. Brieven, documenten, foto’s, alles printen we op dat formaat.

Prijs/kwaliteitsverhouding van het A4 formaat

Het ligt voor de hand om dan ook maar weer gelijk dat pak uit de supermarkt mee te nemen, mocht het in de aanbieding zijn. Voor € 2,50 schaf je zo’n pak standaardkwaliteit printpapier aan, dat soms onder de benaming Double A of Triple A-kwaliteit wordt verkocht. Zeker als je veel foto’s afdrukt denk je dat je spekkoper bent. Helaas, foto’s afgedrukt op dit soort papier vallen altijd tegen door een grauwsluier. Omdat wit niet wit genoeg is, gaan sprankelende kleuren verloren.

Wit, Extra wit of Hagelwit?

Voor fotografen (ook de amateurs!) spelen kwaliteit -en vooral de kleur van het papier een grote rol. Het is zaak je goed te oriënteren. Verschillende merken betitelen hun witte papier immers met termen als ‘wit’, ‘extra wit’ of bijvoorbeeld ‘hagelwit’. Wat moet je kopen?

Product vergelijken

Diverse sites (bijvoorbeeld een site als maatmeten.nl) proberen je wat dat betreft tegemoet te komen. Zij hebben voor jou in hun produktomschrijving al beoordeeld wat het witste papier is. A-kwaliteit (extra wit) is witter dan Double A (hagelwit), om er maar eens twee te noemen.

De beslissing

Uiteindelijk moet je het zelf gezien hebben. Als je al jarenlang alleen maar tekstdocumenten print op standaardkwaliteit printpapier is het je waarschijnlijk nog nooit opgevallen. Op het moment echter, dat je met je nieuwe hobby -bijvoorbeeld fotograferen- bent begonnen, zou het misschien kunnen zijn dat je je arme camera de schuld geeft van de grauwe sluier die er over je werk ligt. Want wit is echt niet altijd wit.